Når I har besluttet jer for at blive gift, er det vigtigt at tænke på bryllupsinvitationerne som en af de første ting. Traditionelt set sendes bryllupsinvitationerne ud cirka tre måneder før selve brylluppet.
Når I skal vælge designet på invitationerne, er det en god idé at tænke over, hvilken stemning de skal udstråle. Hvis I ønsker et simpelt og minimalistisk bryllup, kan I vælge et enkelt design på invitationerne og bruge de samme farver og blomster til selve brylluppet for at skabe en sammenhængende rød tråd. Hvis I ønsker et mere uformelt bryllup med masser af farver, giver det god mening at sende farvestrålende og mere uperfekte (med vilje selvfølgelig) invitationer ud.
Indhold
Save-the-date
View this post on Instagram
Mange vælger at sende save-the-date kort ud, så snart de har fastsat en dato. Save-the-date sendes gerne ud 8-10 måneder før brylluppet, så jeres venner og familie kan sætte dagen af til jeres bryllup. På save-the-date kortene skal der ikke stå mere end selve datoen, så I behøver ikke stresse over hverken bryllupslokation, vielse, tidspunkt med videre. I kan vælge at starte jeres tema og stemning allerede ved save-the-date kortene. Brug samme farver, blomster, teksttype eller hvad I selv synes er sjovt. Man kan vælge at lave dem selv eller bestille dem på nettet og herefter sende dem ud med posten. Man skal være opmærksom på, at det er en ekstra udgift, hvis alle gæsterne skal have både save-the-date og invitationer sendt ud. Nogle vælger at lave en Facebook begivenhed, hvor der også løbende kan komme informationer om brylluppet, og andre vælger at sende ud på sms eller mail.
Her er et eksempel på et meget nemt save-the-date billede, som er blevet sendt rundt på sms og som ikke kræver andet end hvad man kan finde udenfor og i skufferne.
Hjemmelavede bryllupsinvitationer (diy)
View this post on Instagram
Hvis I har tid og mulighed kan det være hyggeligt at sende hjemmelavede invitationer. Det behøver ikke være meget besværligt, hvis man ikke vælger det mest avancerede, og hvis man er to eller flere om det. Herover er der nogle eksempler på hjemmelavede invitationer. Søstrene Grene har mange gode materialer til hjemmelavede invitationer, som vil være en billig løsning.
Et helt konkret eksempel på nemme og fine invitationer er, at købe (eller selv lave) tørrede blomster og sætte dem i en lille “buket” på et ensfarvet stykke papir. Buketten kan sættes fast med et gammeldags seglstempel, hvor selve voksen findes i både guld, lyserød og andre gode bryllupsfarver. Herefter sætter man stempel med dato, navn eller hvad man ønsker, og så er selve forsiden færdig. Alle materialer findes i Søstrene Grene. Bagpå kan man skrive teksten i hånden og eventuelt vedlægge et lille ekstra stykke papir med praktiske informationer.
I kan lade de tørrede blomster gå igen på de hjemmelavede bordkort og i bruden og brudepigernes blomsterkranse. På den måde er der allerede en sammenhæng fra de første invitationer og til selve brylluppet. Hvis I vil sende takkekort ud, kan man ligeledes overveje at lade temaet fortsætte.
Købte bryllupsinvitationer
Er der ikke tid eller lyst til at lave invitationerne selv, er de mest brugte hjemmesider; vistaprint, optimalprint og prik og streg. Her kan I nemt få lavet invitationerne som I ønsker, da der er mange forskellige udtryk, temaer, skrifttyper mv. Det er muligt at få invitationer til omkring 10 kr stk. Hvis der skal tilføjes mat papir eller andre muligheder, bliver det dyrer. Hos prik og streg kan man få lavet de populære “fotostriber” som tilbehør til jeres bryllupsinvitationer for 15 kr. stk. og selve invitationerne til 30 kr. stk. Hvis man har mulighed for at lave invitationerne i rigtig god tid, kan der være meget at spare. Prik og streg har nogle gange halv pris på deres invitationer udenfor sæsonen (okt,nov).
Invitationerne kan enten være helt enkle og blot fortælle kort om tid, sted og anden praktisk information. Man kan også fortælle en længere historie via invitationerne, på en romantisk, sjov eller anderledes måde.
Eksempler på tekst til bryllupsinvitationer:
Eksempel 1
I de rigtige eventyr får prinsen altid prinsessen og det halve kongerige.
Vi har ikke nået det halve kongerige endnu… Men det er heller ikke så vigtigt, når vi kan få hinanden.
Vi vil derfor glæde os til at se jer
Mette og Jens
til vores vielse
Lørdag d. 6 August kl. 13
I Vinderød Kirke
Efter Vielsen vil der blive serveret bobler og snacks
Senere byder vi på hjemmelavet tre-retters og lækker dessert.
Vi ønsker en hyggelig og uformel fest i selskab med dem vi holder mest af.
Husk danseskoene!
De kærligste hilsner
Sine og Morten
Eksempel 2
Kære Laura og Rasmus
Vi sagde hemmeligt ´Ja´til hinanden d. 27.10.17, og det er nu vores 4. bryllupsår – blomsterbryllupsåret.
Vi vil derfor fejre kærligheden med en blomsterfest.
Lørdag d. 6. august 2022 kl. 15
Skovvejen 14, Skibby.
Vi mødes på adressen og går sammen til ceremonien.
Den efterfølgende middag og fest holdes i haven.
Vi håber I vil være med til at fejre os.
Kærlig hilsen Sarah og Martin
Eksempel 3
D. 10. Januar friede Morten til Julie – og hun sagde heldigvis ja!
Derfor vil vi gerne se jer til en stor bryllupsfest den 6. august 2022 kl. 13 i Vinderød kirke.
kl. 16.30 byder vi på bobler og bryllupskage og senere fest i haven
Vi håber I kan komme og fejre dagen med os.
kærlig hilsen
Malene og Jannick
Praktisk information
Udover de vigtige oplysninger som dato, tidspunkt, sted og sidste frist for svar, kan der være andre ting der er relevante at have med i en indbydelse. Dette kan være flettet ind i teksten eller man kan vedlægge en ekstra seddel med praktisk information. Når man holder festen i et telt i haven, kan det være godt for gæsterne at vide, at de skal have tøj og sko med til aftentimerne, eller hvis der kommer en byge. Ofte er der havespil og meget udendørs aktivitet ved et havebryllup, og det kan man nævne, så alle kvinderne ikke dukker op i de højeste stiletter.
Overnatning
Til nogle bryllupper er der mulighed for, at gæsterne kan blive og overnatte, hvilket er godt at informere om. Der kan være mulighed for at låne værelser i huset, slå telt op i haven eller måske har I lånt nabohuset. Hvis I ikke har plads til overnattende gæster, kan det være en god ide at skrive hvilke muligheder der er i nærheden. Skrive navn og nummer til det nærmeste hotel, kro, bed and breakfast mv. Hvis man ønsker en fest med dans til den lyse morgen, bliver det bare lidt sjovere, hvis alle gæsterne ikke skal køre hjem senere på aftenen.
Dresscode
Dresscode er også blevet et fast emne i mange bryllupsinvitationer. Her kan man give et praj om, hvilken type fest folk kan se frem til. Til mange store slotsbryllupper og lignende, skriver brudeparret hvis folk skal komme i “festtøj”, “galla” eller noget tredje. Hvis man ønsker et mere formelt havebryllup, som sagtens kan lade sig gøre, kan man skrive hvilken dresscode man ønsker for dagen. Drømmer man om et uformelt bryllup, hvor folk kan være mere afslappet, kan man skrive “kom som du er”, eller være lidt kæk og skriv, “for ikke at tage opmærksomhed fra brudeparret, ønsker vi at alle kommer påklædt”. Så får gæsterne i hvert fald en klar fornemmelse af, hvilken stemning I håber på.
Morgenmad
Skriv også hvis I vælger at servere morgenmad/brunch til jeres gæster næste morgen. Det er en hyggelig måde at samles på efter den store dag. En stor portion morgenboller, smør, ost og nutella, er rigeligt til de tømmermændsramte. Man behøver ikke sørge for et stort brunchbord med det hele, da det også er en ekstra udgift og ting man skal sørge for. Hvis man alligevel ønsker det helt store brunchbord, kan man sørger for at uddelegere opgaverne eller bestille udefra.
Toastmaster og gavekoordinator
Hvis I holder et traditionelt bryllup med taler, sange, gaver og så videre, er det en god idé at lade en ven eller familie sørger for et program. Toastmaster og gavekoordinator kan skrives i invitationen, med navn og nummer, så de øvrige gæster kan kontakte dem direkte.
Sørg for at vælge en toastmaster der er god til at koordinere og som kan sige til folk hvor længe talerne må være. Der er meget der skal passe sammen i forhold til de varme retter og brudevalsen. Der er selvfølgelig nogle i selskabet der skal have taletid, hvis de ønsker, og så er det toastmasterens job at skærer fra. Man kan vælge at holde den traditionelle talerække med;
- Brudeparret, der byder velkommen og kommer med praktiske oplysninger
- Toastmasteren, der blot præsenterer sig kort og informerer om at gæsterne kommer til ham med eventuelle spørgsmål
- Brudens far,
- Gommen,
- Forloveren,
- Gommens far
- Bruden.
Derefter ligger det toasmasteren frit for, hvem der skal tale/underholde.
Det er også en mulighed at vælge sin egen rækkefølge, og informere toastmasteren om dette. For nogle mennesker vil det være grænseoverskridende at skulle holde tale for en masse mennesker, hvilket man skal tilpasse i sit program.
Husk også at informere gæsterne, hvis I ikke ønsker taler og/eller sange. Det kan man gøre på mange måder, uden det kommer til at lyde negativt. En mulighed kan være at skrive; “sange og taler gemmer vi til sølvbrylluppet, da vi endnu hellere vil have tid til at tale med jer.”
I kan også vælge en mellemting, hvor I ikke ønsker taler, men gerne vil have få sjove indslag.
Nogle vælger et stort bryllup med mange mennesker og her kan det være en god idé med en gavekoordinator. Hvis det er et mindre bryllup, er dette nok ikke nødvendigt. I dag er det også blevet almindeligt at man vedlægger en ønskeliste, selvom nogle mener det kan virke lidt påtrængende. Man kan vælge at have gaveønsker i mange forskellige budgetter, så alle har mulighed for at være med. Brudepar der holder et havebryllup til 30.000 vil formentlig have en anden forventning til gaver end brudepar der holder slotsbryllup til 300.000.
Få mere inspiration til jeres bryllup: